Dansity Amsterdam

Pieter de Ruiter en Eva Villanueva behoren al jaren bij de toonaangevende choreografen van Nederland. Met het door de Ruiter in 1991 opgerichte Dansity Amsterdam produceren zij wereldwijd succesvolle fysieke muziektheatervoorstellingen.

Hun producties kenmerken zich door een idioom dat gebaseerd is op een mengeling van disciplines, technieken en op materiaal dat is ontstaan middels improvisatieopdrachten. Dit zorgt voor een intrigerende signatuur die de persoonlijkheid van de performer sterk laat gelden. Door alledaagse bewegingselementen toe te voegen en door scènes in extreme situaties te plaatsen worden betekenisvolle voorstellingen gemaakt waarin vaak maatschappelijk relevante thema's worden aangesneden.

Pieter de Ruiter en Eva Villanueva werken regelmatig samen met gerenommeerde kunstenaars uit de beeldende kunst, muziek en theater. Vaak geven zij opdrachten voor het maken van nieuwe muziekcomposities die, wanneer mogelijk, live worden uitgevoerd. Daarnaast geven zij ook regelmatig opdrachten aan regisseurs en tekstschrijvers om acteurs in hun voorstellingen te kunnen opnemen. Grote nadruk ligt op het creatieproces van elke nieuwe productie waarin i.s.m. kunstenaars uit verschillende disciplines wordt onderzocht hoe de uiteenlopende vakgebieden zich tot elkaar verhouden en ‘welke’ discipline ‘wat’ moet gaan vertellen. Op deze wijze ontstaan unieke, ongepolijste voorstellingen maar altijd met één stabiele factor; de hele voorstelling wordt bedacht vanuit een choreografische enscenering.

Afgelopen jaren werkten de Ruiter en Villanueva samen met regisseurs als Gerardjan Rijnders en Ko van den Bosch, met componisten als Harry de Wit en David Dramm en acteurs als Jack Wouterse en Cas Enklaar. Regelmatig maken De Ruiter en Villanueva ook choreografieën in opdracht van dans- en theatergezelschappen.