Performers | Harry de Wit
Ko van den Bosch

Harry de Wit

componist/muzikant (Nederland)

Componist, autodidact en voormalig popmusicus Harry de Wit heeft een internationale reputatie op het gebied van improviseren, componeren, uitvoeren en het ontwerpen van elektro-akoestische instrumenten. Veel van deze instrumenten zijn gemaakt in opdracht van Stichting Dansproduktie: 'Kostrument', 'Rotterboom' en 'Lange Snaar, Glasharp'. 'Taktom' werd speciaal ontworpen voorhet dansgezelschap Vals Bloed.

Al sinds zijn eerste projecten in de jaren zeventig onderzoekt hij de mogelijke verbandentussen muziek, theater en beeldende kunst. Hij is gefascineerd door architectonische ruimtes.Door de jaren heen heeft hij diverse concerten op speciale lokaties gegeven, zoals 'Concert pour Centrale Electrique' in een krachtcentrale te Rouen, 'Hemicyclus' in het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent, 'Close Distance', een concert in een 200 meter lang pakhuis in de haven van Amsterdam, 'Eglise Electronique' in een monumentale kerk te Rennes en 'The Chant of the Bakery' voor de Donaueschinger Musiktage.

Choreografen waarmee De Wit samenwerkte zijn Hans van Manen, Ton Lugterink, Beppie Blankert, Pauline Dani‘ls, Laurie Booth, Lucinda Childs, Ted Brandsen, Shusaku Takeuchi, Giorgio Barbario Corsettien Steve Paxton.

Hij maakte composities voor vele theater- film- en televisieproducties. Voor theater: 'Fausto' van Jan Ritsema (1992, Bergen Theaterproducties), 'Sweeney Astray' van Joan Jones (1994, Toneelgroep Amsterdam), 'Robinson'van Rieks Swarte (1995, Walpurgis), 'De Tramlijn die Verlangen heet' van Ivo van Hove (1995, Het Zuidelijk Toneel),'Hamlet' van Mirjam Koen en Ton Lugterink (1996, Onafhankelijk Toneel) en 'Koppen' van Ivo van Hove (1997, Het Zuidelijk Toneel). Voor film en televisie: 'Thuisfront' van Ivo van Hove (Het Zuidelijk Toneel/NPS), 'De Verstekeling' van Ben van Lieshout (Bergen/VPRO), 'Sea Values' van Lucia King, 'Chopsticks' van Ron Termaat (Bergen/NPS), 'Reise ohne Ende' en 'Schraapzucht' van Annette Apon (NPS). Projecten van uiteenlopende aard zijn composities voor muziekensembles, waaronder 'Link' voor het Stravinsky Ensemble en 'Wetterwyfke' voor het Riciotti Orchestra, verscheidene composities voor video-installaties van beeldend kunstenaar Jeffrey Shaw en de compositie 'Songs for the Pigeons' voor het Zentrum fr Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe.

Op 13 mei 1998 ging in het Impakt Festival zijn muziektheatervoorstelling 'Bang the Inside' in premiÈre,een theatraal concert waarin gedichten van de Amerikaanse cultschrijver James Purdy werden vertolkt. Op 10 juni opende hij het Holland Festival op het Leidseplein met 'Startschot', een 15 minuten durend geluidsspektakel.

Tot het einde van seizoen 2004/05 speelt Harry de Wit in de voorstelling Elementaire Deeltjes, naar het boek van Michel Houellebecq, waarvoor hij de muziek componeerde. Faces (Koppen) van Ivo van Hove waarvoor Harry de Wit ook de muziek schreef en uitvoert, opent festival Theater der Welt 05 in Stuttgart op 16 juni 2005.

Harry de Wit componeerd regelmatig muziek voor dans. Enkele choreografen waar hij mee samenwerkte zijn: Hans van Manen, Beppie Blankert, Ed Wubbe, Laurie Booth, Lucinda Childs, Ted Brandsen en Pieter de Ruiter.

In 2005 werd hem de Proscenium Prijs toegekend voor zijn essentiÎle bijdrage aan het Nederlandse Theater en in in 2006 is hem de Nederlandse Dansdagen Prijs toegekend voor de bijdrage die hij geleverd heeft aan de Nederlandse Dans.

< terug